3
خشک شدن جوانه بذر

دلیل خراب شدن جوانه بذر و پوسیده شدن جوانه های بذر کاشته شده

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد وقتی بذری را میکارید اولش به خوبی سبز میشود ولی بعداز گذشت چند روز جوانه ها پوسیده میشوند و یا دراز شده و از بین میروند.

حتما از خودتان سوال کردید دلیل اصلی آن چه میتواند باشد. آیا مشکل از بذر است یا نحوه کاشت یا خاک – آبیاری یا محیط کاشت.

ابتدا باید عرض کنیم که وقتی بذری جوانه میزند و سبز میشود یعنی به هیچ عنوان مشکل از بذر نیست.

مشکل در موارد بعدی است یعنی نحوه کاشت – خاک – آبیاری – محیط کاشت – مهم تر از همه نور. یکی از این موارد یا در بیشتر مواقع همه این موارد باعث به وجود آمدن همچین شرایطی میشوند.

دوستان و همراهان همیشگی منصوری گل ما همیشه سعی کردیم با نکات و مطالب آموزشی زیادی نحوه کاشت و نگهداری بذرها را خدمتتان آموزش بدهیم.

خرید بذر اورجینال از باغ بذر

اگر که بذری را از ما خرید کردین و خراب شدن جوانه بذر افتاده معلوم است که به توضیحات کاشت خیلی خوب دقت نکردین و فقط اولش رو خواندین.در اکثر توضیحات مربوط به کاشت بذرها در انتهای ان نوشتیم : توجه : هیچ وقت اقدام به نگهداری گل و گیاهان بیرونی در منزل نکنید چون درون منزل نور و تهویه هوای کافی برای رشد گیاهان و درختان بیرونی وجود ندارد حتی کاشت بذر هم ممکن است با مشکل مواجه شود در کل اگر مکانی برای کاشت بذر ندارید و مجبور هستید که در منزل این کار را بکنید بهتر است گلدان خزانه را روی پنجره جنوبی بگذارید تا نور کافی به آن برسد و حتما پس از سبز شدن بذر گیاهانی که بیرونی هستند آنها را به بیرون از خانه انتقال بدهید ( اگر به بیرون انتقال ندهید ساقه ها دراز شده و کم کم از بین میرود )

مطمئن هستم که برخی از شما ها به این نکته توجه نکردین که مهم ترین و کلیدی ترین نکته کاشت بذر است.

تا اینجا پس متوجه شدیم که گل و گیاهان بیرونی نباید درون محیط بسته و کم نور مثل منزل کاشته شوند و پرورش داده شوند. پس دلیل پلاسیده شدن یا دراز شدن یا خراب شدن جوانه های بذری که میکارید اول از همه نور و هوا هست بعداز نور و تهویه هوا ، خاک و بعداز خاک آبیاری زیاد میباشد.

نور و تهویه هوا :

گل و گیاهان بیرونی برای رشد و زنده ماند خود نیازمند نور زیاد و تهویه هوا هستند ( مثل انواع گلهای فصلی و درختان و … ). برخی از گیاهان حتما باید در طول روز نور آفتاب مستقیم به آنها بتابد و برخی دیگر هم نیازمند نور غیر مستقیم اما زیاد هستند. ( مثل حسن یوسف – گل سنگ و…) این نکته و مورد خیلی مهم هست که بدانید گل حسن یوسف و گل سنگ به هیچ وجه گل آپارتمانی نیستند البته بیرونی بیرونی هم نیستند.گلهایی مثل حسن یوسف و گل سنگ نیازمند نور خیلی خوب اما غیر مستقیم هستند که در ۹۰درصد خانه ها همچین نوری پیدا نمیشود. این گلها گلهای مناسب بالکن و یا تراس هستند که در مکانی با نور خوب اما دور از تابش مستقیم آفتاب باید نگهداری شوند.هر چند در سرمای زیاد زمستان ممکن است از بین بروند اما در کل من پیشنهاد نمیکنم درون منزل نگهداری کنید یا بذرآن را در منزل بکارید.

خاک مناسب برای جوانه زدن:

مورد بعدی که آن هم به نوبه خود خیلی مهم میباشد خاک است. شما هر بذری را در هر خاکی نمیتوانید بکارید.

خاکی که برای کاشت بذر انتخاب میکنید باید چند ویژگی داشته باشد.

اول از همه خاک برای کاشت بذر باید طوری باشد که وقتی خاک را درون گلدان میریزید و آبیاری میکنید بلا فاصله آب از زیر گلدان خارج شود. ( زهکشی ) ( نکته : اگر خاکی خشک باشد برای اولین بار ممکن است آب را به خوبی از خود عبور ندهد پس اول آب بدهید تا خاک خیس شود سپس مجدد آب بدهید و تست زهکشی را انجام دهید ) اگر خاک شما همچین ویژگی ای ندارد باید به آن ماسه اضافه کنید. اگر که از کوکوپیت و پیتماس استفاده میکنید باید به جای ماسه از پرلیت استفاده نمایید.

آبیاری مناسب برای جوانه زدن :

آبیاری از نکات مهم و حساس کاشت بذر و نگهداری گیاهان است.

اغلب فکر میکنند اگر گیاهی را زیاد آب بدهند خوب است و در واقع پیش خودشون فکر میکنند دارن به گیاه کمک کنند. اما اشتباه است. همانطور که آب ندادن باعث از بین رفتن گیاه میشود، آبیاری زیاد هم همین حالت را دارد.

پس وقتی بذری را میکارید سعی کنید سطح خاک را مرطوب نگه دارید نه پر اب !!!

حتما پس از سبز شدن بذرها آبیاری را کمتر کنید بین دو نوبت آبیاری حتما کمی سطح خاک خشک شود. ماندن آب زیادی باعث پوسیده شدن بذرها و ساقه های گیاه میشود. مخصوصا وقتی به گیاه نور کافی نرسد آب کمتری مصرف میکند و آب روی سطح خاک میماند و روی خاک لیسه میبندد.

 

دما :

جوانه زنی بذر یک فرایند پیچیده است که شامل تعداد زیادی واکنش و فازهای منفرد می‌باشد که هر کدام از آنها تحت تاثیر دما قرار دارند. اثر دما بر جوانه زنی می‌تواند به صورت دماهای کاردینال که به صورت دمای حداقل مطلوب و حداکثر است بیان گردد. تعیین دمای حداقل مشکل می‌باشد زیرا جوانه زنی به صورت واقعی انجام می‌شود ولی سرعت آن آهسته است. دمای مطلوب ممکن است به صورت دمایی که باعث ایجاد بیشترین درصد جوانه زنی در یک زمان کوتاه می‌شود تعریف گردد.

حداکثر دما به وسیله دمایی که تجزیه پروتئینهای ضروری برای جوانه زنی را ایجاد می‌کند مشخص می‌گردد. نه تنها جوانه زنی در دماهای کاردینال انجام می‌شود بلکه هر مرحله دارای دمای کاردینال مخصوص به خود می‌باشد با این وجود پاسخ به دما در طول دوره جوانه زنی متغیر است که این به خاطر پیچیدگیهای فرایند جوانه زنی است. پاسخ به دما به تعدادی از عوامل بستگی دارد که شامل گونه – رقم – نواحی رشد – کیفیت نور و دوره زمانی برداشت می‌باشد.

به عنوان یک قانون عمومی در نواحی معتدله بذرها نیازمند دماهای پایین تر از نواحی گرمسیری می‌باشند و گونه‌های وحشی دارای نیازمندی دمایی پایین تر از گیاهان اهلی هستند. بذرهای با کیفیت بالا قادر به جوانه زنی تحت دامنه دمایی گسترده‌تر از بذرهای با کیفیت پایین تر می‌باشند. دمای اپتیمم برای بیشتر بذرها بین 15 تا 30 درجه سانتی گراد است. حداکثر دما برای بیشتر گونه‌ها بین 30 تا 40 درجه سانتی گراد می‌باشد. تعدادی از گونه‌ها در دمای نزدیک نقطه انجماد جوانه می‌زنند.

درجه حرارت مطلوب درجه حرارتی است که در آن حداکثر درصد جوانه زنی در کوتاهترین زمان ممکن انجام می‌گردد. در گونه‌های گیاهی با نیاز دمایی پایین بذوری که به طور کامل نرسیده و یا دوره خواب را به طور ناقص یا نسبی طی کرده باشند ممکن است در دامنه محدود درجه حرارتی مانند دامنه دمایی 5 تا 15 درجه سانتی گراد جوانه بزنند. بذرهای کاملا رسیده دارای چنین دامنه محدود جوانه زنی نیستند. درجه حرارتهای اصلی برای جوانه زنی بذرهای گیاهان زراعی مختلف با هم تداخل دارند ولی در مجموع سرعت جوانه زنی تمامی آنها در درجه حرارتهای پایین کندتر است.

بذر بعضی از گونه‌ها در طول دوره جوانه زنی به خصوص در زمان جذب آب به سرما حساسیت زیادی دارند. فایرابند در سال 1976 دریافت که در برخی از گیاهان زراعی و در دماهای بالا و بحرانی مشخص رشد گیاهچه ممکن است انجام گیرد ولی گیاهچه نمی‌تواند به رنگ سبز درآید. دلیل ظاهری این است که در درجه حرارتهای بالا ریبوزومهای پلاستید نمی‌توانند ساخته شوند و در نتیجه هیچ نوع پروتئینی در پلاستیدهای در حال نمو ایجاد نمی‌شود .

مقاله: خراب شدن جوانه بذر

3 دیدگاه

  1. میثاقم دوشنبه, 30 مرداد , 1402 پاسخ

    سلام . واقعا دمتون گرم .
    منم دقیقه همین مشکل رو دارم یعنی داشتمو برطرف کردم که بذر لوبیا رو وقتی میکاشتم و سبز میشد ،یکی دو روز اول همه چی اوکی و خوب بود اما بعد از چند روز نهال لوبیا دراز میشد و از زیر پوسیده ..
    وقتی مطالب شما رو خوندم کامل متوجه شدم که بخاطر نداشتن و کم نوریه .
    دمتون گرم الان یک هفته بیشتره که نهالهای لوبیاهام همه دوسه برگی شدن و مشکلم حل شد .
    دمتون گرم . بووس

    • باغ ادمین دوشنبه, 30 مرداد , 1402 پاسخ

      با سلام و احترام. خواهش میکنم

  2. ذبیح الله جمعه, 17 آذر , 1402 پاسخ

    سلام من جای گیاه کاشتم که روزی ۲ تا سه ساعت افتاب بیشتر نیست چه کودی جایگزین نور خورشید میتونه بشه

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

0

بالا